top of page

SINT VEROONMARS

WIE IS ST-VEROON?

Volgens de legende was Sint Veroon de zoon van Lodewijk de Duitser, dus de achterkleinzoon van Karel de Grote. Toen zijn ouders hem uithuwelijkten, vluchte hij weg uit het ouderlijk kasteel te Mainz en belandde te Lembeek op de hoeve"Pergate", waar hij hoeveknecht werd en er omstreeks 863 overleed.

DE SINT VEROONSMARS

Vanaf 3 uur 's ochtends wordt op vele plaatsen in het dorp de reveille geblazen. Omstreeks 8 uur verzamelen de soldaten zich bij het oud gemeentehuis in de Arthur Puesstraat waar vaandels en decoraties worden overhandigd. Op hetzelfde uur vatten de schrijndragers, in de volksmond de Kasdragers, hun tocht vanuit de kerk aan. Zij torsen het schrijn met de relikwie van Sint-Veroon de hele 18 km lange tocht op hun schouders.In het spoor van de kas een steeds groeiend aantal bedevaarders, samen met de parochieverantwoordelijke, die de "arm van de Heilige Veroon" aan de vele toeschouwers langs de weg te kussen aanbiedt. Deze zilveren arm bevat een armbeentje van Veroon. Na een tweetal uren voegen de soldatengroepen zich bij de kasdragers en samen leggen ze de resterende afstand af. Onderweg vormen de vele Sint-Veroonkapelletjes welkome rustpunten voor lichaam en geest.'s Middags wordt Clabecq bereikt en vandaar gaat het naar Tubize en Hondzocht terug naar de dorpskom. Om 18 uur wordt de plechtige intocht gehouden, vertrekkend van op de Bergensesteenweg.

Hieronder een link als voorbeeld van de route die de Carabiniers maken op Paasmaandag. Niet elke groep gaat over dezelfde route.

DE SINT VEROONSMARS IN BEELD

In my small village - Lembeek, south of Brussels (Belgium) - there is the living tradition of the "St. Veroon March". A strange mix of religious procession, military parade in old belgian army uniforms, several brass bands marching in the streets and hundreds of one-day tourists walking in the region. This folkloristic event is held each year on Easter Monday.

Auteur: Konrad Maquestieau 

bottom of page